Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Asimina

asimina2

Samooplodna sorta Sunflower

Listopadna trajnica; humusna tla, dobro prenaša tudi apnena. Prvi 2 leti raste počasi, potrebuje oporo. Vzgajamo kot grm ali drevo (2,8m – 5m). Prenese do -30°C. Sorti Sunflower in Prima sta samooplodni. Rodi 3. leto – konec septembra.

ZDRAVILNOST in UPORABA: plodovi so bogati z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, ki jih ima sedemkrat več kot ostalo sadje. Listi asimine so znani kot naravni insekticid (liste posušimo, namočimo v vodo in škropimo proti koloradskemu hrošču, fižolarju kapusovemu belinu ipd).

Artikel
11
ASIM.-Sunflower 1,5m
Cena
30.00 EUR
Količina
 

Artikel
12
ASIM.-Prima 1,5m
Cena
30.00 EUR
Količina
                                                                              

ASIMINA (Asimina Triloba »Sunflower«)

Mango, ananas in banana v eni 'osebi'

Opis

Asimina (Asi­mi­na tri­lo­ba L.) je trajnica, ki izvira iz Sever­na Ame­ri­ka. Ime­nu­je­jo jo tudi indi­jan­ska ba­na­na, paw-paw, ja­bol­ko jajč­ne kre­me. Severnoameriški indijanci so že od nek­daj upo­rab­lja­li plo­do­ve asi­mi­ne kot hra­no, iz lub­ja pa so iz­de­lo­va­li vlak­na, zato tudi ime indi­jan­ska ba­na­na.

Vzgoja

Asi­mi­na je pri nas red­ka sad­na vr­sta. Je li­sto­pad­na trajnica z velikimi listi. Uga­ja­jo ji glo­bo­ka hu­mu­sna tla, dobro pa uspeva tudi na drugih tipih tal. Zelo dobro prenaša tudi apnena tla.

Če asimino sadimo v težka tla, rastišču dodamo kakovostno organsko gnojilo in kvalitetno zemljo, bogato s humusom.

Prvi dve leti asimina ra­ste po­ča­si, ko pa se dobro ukorenini, po­tem ra­ste kar hi­tro. Rastlini v začetku rasti priskrbimo ustrezno oporo. V mladosti jo v poletnih mesecih zaščitimo tudi proti žgočemu soncu, saj jih neposredno opoldansko sonce rado ožge nežne liste.

Asimino lahko vzga­jamo kot grm ali dre­vo. Zra­ste oko­li 2,8 m kot grm ali do 5 m kot dre­vo. Rez skoraj ni potrebna, saj rastlina sama tvori pravilno krošnjo.

Od­por­na je na niz­ke zim­ske tem­pe­ra­tu­re (prenese do -30° C), vendar jo je v prvih letih rasti priporočljivo zavarovati z ustrezno zastirko (listje, smrečje, slama) ali kopreno. Pomembno je predvsem, da zaščitimo cepljeno mesto.

Rastlina  cve­ti v apri­lu, s temno vijoličnimi cvetovi. Večina sort asimin je samoneoplodnih, za vzgojo zanimive pa so predvsem cepljene samooplodne sorte, kot sta SUNFLOWER, OVERLESSE, PRIMA

Rodnost

Asimina zarodi 3- leto po sajenju. Po opra­ši­tvi se lah­ko iz groz­da­ste­ga soc­vet­ja raz­vi­je tudi po več plo­dov, ki so dol­gi od 7 do 15 cm. Plodovi so podobni mangu, imajo zeleno lupino, ki z dozorevanjem postane rumena. Plodovi so lahko težki tudi do 0,5 kg. Meso je sladkega okusa in spominja na mešanico banan, manga in ananasa.

Plo­do­vi zo­ri­jo konec septembra. Plodove lahko obiramo direktno z drevesa, lahko pa počakamo, da sami popadajo na tla.

Zdravilnost in uporaba

Plodovi so bo­gati z og­lji­ko­vi­mi hi­dra­ti, vi­ta­mi­ni in zla­sti mi­ne­ra­li, ki jih ima se­dem­krat več kot drugo sad­je.

Asi­mi­na zaenkrat pri nas nima znanih škodljivcev in bolezni.

Listi asimine so znani kot naravni insekticid. Lahko jih namakamo v vodi in z njo škropimo proti ko­lo­rad­skemu hroš­ču, kapusovemu be­li­nu, fi­žo­lar­ju, ogorčicam in drugim ško­dljiv­cem. V me­di­ci­ni upo­rab­lja­jo asi­mi­cin, ki ga vse­bu­je­jo listi in veje, pri zdravljenju rakavih obolenj. 

Kako izdelamo škropivo is asimininih listov?

Liste naberemo jeseni, ko že rumenijo in odpadajo. Liste popolnoma posušimo - npr v kartonski škatli (nekaj tedenov). Suhe liste zdrobimo in 2 polni žlici listov prelijemo z 2 litri vroče vode. Vse skupaj naj se namaka nekaj dni, tako da dobimo rjavo brozgo. Brozgo precedimo in nalijemo v steklenice, ki jih shranimo v temen in hladen prostor do pomladi. Spomladi samo prelijemo v škropilnico in uporabimo.
Tekom namakanja se iz listov izloči asimicin, ki je naravni insekticid. Že indijanci so uporabljali tako škropivo kot zaščito pred koloradskimi hrošči, ter za zaščito svojih konjev pred komarji in podobno. Uporabniki portala rastline.mojforum.si poročajo, da se škropivo obnese na volnatih, sivih in zelenih ušeh.
In priporočajo 'kdor ima asimino, naj poskusi, kdor je nima, naj jo posadi' (ivipiči)

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna