Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Stevija

STEVIJA (Stevia rebaudiana)

Pravi cukerček

stevija2stevia02

Zdravi, naravni sladkorček z malo kalorijami

{trenutno ni na zalogi}

Opis

Rastlina stevija je zelišče, ki  prihaja iz Južne Amerike (Peru). Znana je po svoji  sladkosti listov, zato ji pravijo tudi  »sladki list« ali »listni sladkor«. Listi stevije vsebujejo sladilo steviozid, ki je 300x bolj sladek od navadnega sladkorja. Zato se uporablja kot nadomestek sladil in sladkorja. Sladkoba, ki jo občutimo ob zaužitju stevije traja dlje kot pri običajnem sladkorju. Stevijo, kot sladilo največ uporabljajo na Japonskem, Kitajskem, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Franciji, Švici, ZDA.

Vzgoja

Semena stevije so zelo slabo kaljiva, zato je vzgoja iz semena zahtevna. Semena kalijo pri visoki temperaturi (20-25°C) in na svetlobi (semen ne smemo popolnoma prekriti s substratom).

Vzgoja stevije iz semena je zelo zahtevna, saj imajo semena zelo slabo kaljivost. Poleg tega kaljivost po 2 mesecih strmo pada. Najbolje je, da kupimo mlade rastline, ki jih vzgajamo naprej. Pomembno je tudi, da kupimo rastline, ki so vzgojene iz starševskih rastlin z visoko vsebnostjo steviozida (sladilo v steviji). Različne sorte stevije namreč vsebujejo različno vsebnost steviozida.

Stevija je občutljiva na temperature pod lediščem, zato jih v vrt sadimo nekoliko kasneje, ko je nevarnost pozebe mimo. V vrtu jo sadimo na medvrstno razdaljo 18 cm in 20 cm v vrsti. V našem podnebju je stevijo sicer bolje posaditi v lonec. Ven jo prestavimo maja in jo pustimo vse dokonca poletja.

Stevija ima rada s hranili in humusom bogato zemljo. Priporočljivo je gnojenje z organskimi gnojili še pred sajenjem. Rada ima zmerno vlažno zemljo (priporočljiva zastirka), vendar voda ne sme zastajati.

Liste stevije obiramo jeseni vse do zmrzali. Če rastlino pustimo zunaj, le-ta čez zimo propade, vendar lahko - če koreninski sistem dobro zaščitimo - naslednje leto zopet odžene. Boljša rešitev je, da stevijo prezimimo v notranjih prostorih, najbolje pri temperaturi, ki ne pade po 10 stopinj celzija.

Zdravilnost in uporaba

Liste stevie lahko sušimo na direktnem soncu. Suhi so približno po 12 urah. Sušene liste lahko zmeljemo in uporabimo za naravno sladilo (zelo malo kalorij, ne povišuje telesne teže…). Liste za sušenje obiramo jeseni. Tekom leta pa lahko nabiramo sveže liste in le-te namočimo v vodo, ki jo nato uporabljamo kot tekoče sladilo.

Stevija vsebuje nizko vsebnost ogljikovih hidratov in ima zelo malo kalorij,  zato jo uporabljajo pri dietni prehrani. Stevia ima nizek glikokemični indeks in ima zanemarljiv učinek na dvig glukoze v krvi. Zato se priporoča za diabetike. Liste lahko uporabljamo sveže, v čajih ali kot dodatek k hrani.

Novejše medicinske raziskave so pokazale, da stevija pomaga pri zdravljenju debelosti  in zdravljenju visokega krvnega tlaka. Stevija ima zanemarljiv vpliv na glukozo v krvi, zato je privlačna kot naravno sladilo za diabetike in druge, ki nadzirajo prehrano z ogljikovimi hidrati.

Obstajajo tudi študije za uporabo stevije proti osteoporozi. Raziskave kažejo, da uživanje stevije poveča vsebnost kalcija v telesu.

Slad (steviozid), ki ga vsebujejo listi stevije , deluje tudi kot obrambni mehanizem proti pršicam, ušem in drugim sesajočim  in grizočim insektom.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

sliki: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna