Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Ameriška brusnica

Ameriška brusnica (Vaccinium macrocarpon)

am. brusnica2
Za zdravo rast potrebuje kisla tla
Artikel
10
AM.BRUSNICA-STEVENS
Cena
4.00 EUR
Količina

Opis

Grmičasta trajnica, visoka do 20 cm, dobro uspeva na polsončni legi in na stalno vlažnih, kislih tleh. Poganjki so lahko dolgi tudi do 2 m. Ima majhne zimzelene liste, cvetovi so temno vijolični. Plodovi so sprva beli, ko dozorijo pa so živo rdeči. Brusnice dozorijo konec septembra ali v začetku oktobra.

Uporaba

Iz zrelih plodov brusnic pripravljamo osvežilne napitke, sladice. Iz listov brusnic se lahko pripravi tudi zdravilni čaj. Liste nabiramo vse poletje, jih sušimo na soncu ali v senci na prepihu. Listi so nekoliko grenki in trpki (največ učinkovin vsebujejo jeseni, ko dozorijo plodovi).

Vsebnost učinkovin in zdravilnost

Zreli plodovi vsebujejo veliko vitamina C, vlaknin, magnezija ter ostalih esencialnih mikroelementov, polifenolnih antioksidantov (učinek na kardiovaskularni in imunski sistem), antocianov (zmanjšujejo nastajanje slabega holesterola, blažijo stresna stanja, zmanjšujejo sladkor v krvi in  izboljšujejo vid).

Brusnice se uporabljajo kot ljudsko zdravilo za zdravljenje vnetij sečevodov (zavirajo razvoj E. colli), sčitijo sklenino pred zobno gnilobo, zavirajo rast ledvičnih kamnov.
Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.
slika: internet, tekst: L.K.©
 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna