Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Evodija

Evodija (Euodia hupehensis) – Čebelje drevo

            Evodija - rastlina za vsakega ljubitelja čebel

Artikel
20
EVODIJA (2leti)
Cena
8.00 EUR
Količina

Opis

Evodija je listopadno drevo, ki ga gojimo predvsem zaradi močno medovitih cvetov in okrasnih plodov. Zraste do višine 7 m. Ima temnozelene podolgovate liste, podobne jesenu. Cveti avgusta  z belimi cvetovi združenimi v socvetja premera 15 cm. Takrat je drevo dobesedno prekrito s čebelami. Še ko cvetovi odpadejo z drevesa so polni čebel in čmrljev. Čebelarji  evodijo imenujejo tudi  »čebelje drevo«.  Iz cvetov se razvijejo drobne črne jagode, ki čez zimo pogosto ostanejo na drevesu in so dobrodošla hrana za ptice.

Izvira iz Azije in ni invazivna rastlina, zato jo brez bojazni lahko posadimo ob čebelnjak, vrt ali sadovnjak.

Rastlina je zelo iskana med čebelarji, saj cveti avgusta, ko mnoge avtohtone medonosne rastline že zaključijo s cvetenjem.

Vzgoja

Evodija uspeva na sončni do polsončni legi. Dobro se prilagodi na različne tipe zemlje. Obrezovanja skoraj ne potrebuje, obrežemo jo le na začetku, da dobimo želeno obliko drevesa. Uspeva v rahlo kisli do bazični zemlji (pH 6-8). Ne potrebuje veliko vode. Je prezimno trdna rastlina, prvo leto jo je priporočljivo nekoliko zaščititi (zastirka). Zaželjena je tudi zaščita mladih rastlin pred srnicami.

Uporaba

Čebelice,čebelice,kje moje ste prijateljice...

Evodijo naj bi ob svojem  čebelnjaku imel vsak čebelar. Še posebej je nepogrešljiva  v poznem poletju, ko v naravi ni veliko cvetočih rastlin in so čebeljim družinam za razvoj zimskih čebel potrebna cvetni prah in medičina.

Evodija je dobrodošla tudi v vsakem sadovnjaku ali vrtu, saj s svojimi cvetovi privablja veliko koristnih žuželk (čebele, čmrlji, tenčičarice..), ki so potrebne za boljšo oprašitev in večji pridelek. Zaradi čudovitih cvetov in živorumenega jesenskega listja, je evodija tudi lep okras pred hišo ali v vrtu.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna