Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

šisandra

sisandra

Sadež, ki vrača voljo do življenja

Plezalka zelo bujne rasti (do 10 m). Cveti od maja do junija; dozori od avgusta do septembra. Rodi od 2. leta dalje. Potrebuje propustna tla in vlažno zemljo (izsušitev preprečimo s sekanci). Ustreza ji senčna do polsenčna lega.

ZDRAVILNOST in UPORABA: Glavna zdravilna učinkovina so t.i. lignani (šisandrin...): visok nivo lignanov v telesu zniža nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporze, zdravi depresijo, stres, ščiti jetra, poživlja telo, povečuje spolno slo ter deluje kot antioksidant. Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So nekoliko nenavadnega okusa (kislo, slano in nekoliko pekoče).

Artikel
9
ŠISANDRA
Cena
7.00 EUR
Količina

ŠISANDRA (Schisandra chinensis)

Sadež petih okusov

Opis

Šisandra (Schisandra chinensis) je ovijalka, ki raste zelo bujno in doseže višino do 10 m. Vzgajamo jo kot okrasno rastlino in za prehrano. Rastlina cveti od maja do junija. Grozdaste rdeče plodove obiramo od avgusta do konca septembra. Je samooplodna rastlina, a je plodnost boljša pri vsaj 2 rastlinah. Rodi od 2. leta dalje.

Vzgoja

Potrebuje odcedna, z organsko snovjo bogata in vlažna tla (izsušitev preprečimo z zastirko- lubje, lesni sekanci). Sadimo jo na senčne do polsenčne lege. Dobro prezimi, a jo je prvo leto priporočljivo zaščititi pred mrazom. Zaradi nezahtevne vzgoje je primerna za ekološko pridelavo. Gnojimo jo spomladi z naravnimi organskimi gnojili. Za dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.

Zgodovina in zdravilne lastnosti

Poznana je kot tradicionalna kitajska zdravilna rastlina z imenom 'wu wei zi', kar pomeni sadež petih okusov. Uporablja se za izboljšanje zdravja kože, proti nespečnosti, proti raznim infekcijam in proti kašlju. Olje šisandre je močno prisotno tudi v uradni ruski medicini. Glavna zdravilna učinkovina so t.i. lignani (šisandrin...). Raziskave kažejo, da visok nivo lignanov v telesu zniža nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporze in različnih oblik raka. Prav tako lignan deluje kot antioksidant, kar prispeva k boljšemu počutju, pozitivno vpliva na kožo in oči ter v splošnem zavira proces staranja.

Šisandra zvišuje refleksne živčne odzive in 2-3x izboljša umske sposobnosti. Deluje pomirjevalno, zdravi depresijo, pomaga premagati stres, priporočajo jo tudi pri motnjah spanja in nespečnosti. Jagodasti plodovi krepijo ledvica in spolovila, varujejo jetra (encim glutation peroksidaza, gomision-A). V kliničnem poskusu so po zdravljenju s šisandro ugotovili izboljšanje stanja kar pri 76% bolnikov s hepatitisom. Šisandra je cenjena kot krepčilo za celo telo, ker krepi, poživlja številene notranje organe (uporabljali so jo številni ruski športniki za poživitev telesa pred napori). Je tudi eno najbolj znanih spolnih krepčil za moške in ženske. Posebaj se priporoča ženskam, ki imajo probleme z orgazmom. Šisandra je poživilo za maternico, zato ni primerna za nosečnice.

suenje isandra-stisnjena

Sušenje plodov šisandre

Uporaba

Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So nekoliko nenavadnega okusa (kislo, grenko, slano, sladko, pekoče). Priporočena dnevna doza sušenih jagod je ena čajna žlička 2-3x na dan. Pretiravnje ni priporočljivo, saj tako izničimo zdravilno delovanje. Iz plodov lahko naredimo tudi domač sok ali čaj (5g zdrobljenih, sušenih plodov prevremo v 100 ml vode). Na Kitajskem se kuha čaj tudi iz zdrobljenih, posušenih listov in vejic.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

sliki: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna