Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Sibirska borovnica

 

SIBIRSKA BOROVNICA (Lonicera kamtschatica)

Haskap

Modra lepotica

Sibirska borovnica ne potrebuje kislih tal 


Artikel
71
Boreal BLIZZARD
Cena
8.00 EUR
Količina
Artikel
72
Boreal BEAUTY
Cena
8.00 EUR
Količina
Artikel
73
Boreal BEAST
Cena
8.00 EUR
Količina
Artikel
74
AURORA
Cena
8.00 EUR
Količina
Artikel
7
MYBERRY BOREALIS
Cena
6.00 EUR
Količina
Artikel
8
MYBERRY HONEY BEE
Cena
6.00 EUR
Količina
Artikel
63
MYBERRY INDIGO GEM
Cena
6.00 EUR
Količina

Opis

Sibirska borovnica je trajna grmovnica, ki zrase do 2 m visoko. Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal), poleg tega pa tudi bolj odporna na bolezni in škodljivce.

Vzgoja

Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima  sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas. Tudi cvetovi zdržijo -10 C. Najprimernejši čas za rez je v mesecu juniju, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke in redčimo. Poganjkov nikoli ne krajšamo, tako kot pri ameriški borovnici.  Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.

Rodnost

Cveti marca z belo-rumenimi cvetovi. Je samooplodna rastlina, vendar za boljšo oplodnjo in večje število plodov, priporočamo sajenje vsaj dveh različnih sort . Plodovi so temno modro obarvani, premera 1 cm, dolžine tudi do 4cm, ki jih obiramo od maja do junija. En grm lahko obrodi  tudi do 4kg plodov.

 Zdravilnost in uporaba

Plodovi so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale in betakaroten. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa. Uživamo jih surove ali iz njih naredimo marmelade, džeme, sokove, kompote, peciva.

Nove kanadske sorte-HASKAP 2018!

Boreal BLIZZARD

Kanadska pozna sorta z ekstremno velikimi plodovi in odličnega, sladkega okusa. Zelo primerna za svežo uporabo. Močno rastoča sorta. Plodovi ne odpadajo in so primerni tako za ročno, kot tudi za strojno obiranje. Plodovi sorte Boreal Blizzard so zelo mesnati in težki, primerni tudi za daljše skladiščenje.

Plodovi zorijo konec julija. Pozne sorte, kot so Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast so dosti bolj primerne za naše toplejše podnebje, kot zgodnje sorte. Za dobro rodnost je potrebno saditi več različnih sort, ki cvetijo ob istem času. Med seboj se dobro oprašujejo Boreal Beauty, Boreal Beast, Boreal Blizzard, Aurora

Boreal BEAUTY

Nova kanadska sorta, ki zori pozno, kar podaljša sezono obiranje sadežev. Hitro rastoča sorta, ki ima močno rast. Plodovi so zelo okusni in ne odpadajo od grma. Plodovi zorijo konec julija, začetek avgusta. Priporočamo sajenje sort, ki cvetijo ob istem času. Kot je razvidno iz imena, se najbolje ujameta »lepotica in zver« Boreal Beauty in Boreal Beast. Prav tako je dober sosed sorta Boreal Blizzard.

Boreal BEAST

Nova kanadska sorta, z dobrim rodnim potencialom, ki zori pozno. Plodovi zelo okusni in sladki. Plodovi zorijo konec julija. Priporočljivo jo je saditi skupaj s sortami Boreal Beauty, Boreal Blizzard, Aurora. ki cvetijo istočasno.

AURORA

Dobro rodna sorta, ki zori v drugi polovici junija. Plodovi so sladki in številni. Za dobro rodnost priporočamo sajenje primernih sort, kot so Indigo gem, borealis, honey bee.

 

Myberry bee - HONEY BEE

Dobro rodna sorta sibirske borovnice. Zraste do 2,2 m visoko in je hitro rastoča. Rodi 3 cm dolge plodove. Dobra opraševalka za večino sort:borealis, indigo gem, tundra...

Myberry sweet - BOREALIS

Zelo rodna sorta sibirske borovnice. Zraste do 1,5m visoko in je počasi rastoča. Rodi velike, sladke plodove.

Myberry - INDIGO GEM

Hitro rastoča in zelo rodna sorta, tudi za komercialne nasade. Podobna sorti borealis.

Za boljše opraševanje in rodnost je dobro posaditi vsaj dve različni sorti.

 


 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna