Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Aronija

ARONIJA (Aronia melanocarpa) 'Nero'

Vaš vir antioksidantov

                      plodovi aronije  

Grm višine 1 - 1,5 m, sončna do pol-senčna lega. Cveti maja, dozori avgusta. Samooplodna, a plodnost boljša pri vsaj 2 rastlinah. Zelo odporna na mraz, sušo, bolezni, škodljivce in zato enostavna za ekološko pridelavo.

ZDRAVILNOST in UPORABA: Aronija je bogata z vitamini (C, E, B2, B6, folno kislino) in barvili antociani. Pripomore k boljšemu počutju, zagotavlja več energije, zavira proces staranja in ščiti pred negativnimi učinki prostih radikalov. 

 

Artikel
4
ARONIJA-Nero 2leti
Cena
5.00 EUR
Količina
Artikel
6
ARONIJA-Viking 2leti
Cena
5.00 EUR
Količina
Artikel
60
Aronija nero-puljena(20kom)
Cena
40.00 EUR
Količina

Opis

Aronija je trajnica, ki zraste od 1 – 1,5 m. Cveti maja z lepimi belimi cvetovi. Plodovi so črno ali rdečkaso obarvani, podobni plodovom bezga. Plodove pobiramo meseca avgusta. Najbolj rodne so veje stare od 2-6 let. Starejše veje so slabše rodne, zato jih odstranjujemo. Aronija je samooplodna rastlina, vendar je rodnost boljša, če gojimo vsaj 2 rastlini.

Vzgoja

Aronijo gojimo kot okrasno rastlino in za prehrano. Ugaja ji sončna do pol-sončna lega. Rastlina je zelo odporna na mraz, sušo, bolezni, škodljivce in zato enostavna za ekološko pridelavo. Vzgajamo jo kot grm ali manjše drevo. Glede tal je nezahtevna, najbolje uspeva v bolj vlažnih, odcednih tleh. Poleg zdravilnih plodov, rastlino gojimo tudi v okrasne namene, saj se jeseni grm čudovito rdeče obarva.

Zgodovina in zdravilne lastnosti

V zdravstvene in zdravilne namene so jo uporabljala indijanska plemena.Sodobne raziskave kažejo, da je aronija bogata z vitamini (C, E, B2, B6, folno kislino), zlasti pomembni pa so pigmenti, zlasti antociani, ki ji dajejo temno barvo. Ta barvila ščitijo plod in seme pred UV žarki, pri človeku pa imajo  plodovi aronije močno antioksidativno delovanje. Zmanjševanje t.i., antioksidativnega stresa pripomore k boljšemu počutju, zagotavlja več energije, zavira proces staranja in ščiti pred negativnimi učinki prostih radikalov, ki lahko vodijo do raznih vnetij, srčno-žilnih obolenj, odpovedi jeter ali celo raka.

Vsebnost antocianina v aroniji je največja izmerjena količina v rastlinah do sedaj (1480 mg na 100g svežih jagod). V letu 2007 je laboratorij za hranila pri ameriškem ministrstvu za kmetijstvo objavil raziskavo v kateri so dokazali, da so imeli plodovi aronije najmočnejše antioksidativno delovanje od vseh testiranih živil. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja aronija zagotovo spada med najučinkovitejše jagodičevje na tržišču.

Uporaba

Plodove je najbolje uživati sveže, žal pa so običajno nekoliko trpki.V hladilniku se ohranijo teden ali dva, preostanek pa zamrznemo, saj tako ohranimo večino zdravilnih učinkovin. Iz svežih lahko pripravimo presno marmelado (zmiksamo skledico plodov, 2 žlici medu in malo cimeta) ali razne kaše in kreme v kombinaciji z ostalim sadjem. Sorta Nero je zelo primerna tudi za kuhane marmelade in sokove.

slika, tekst: L.K.©

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna